trouwen_in_Eemsdelta

Trouwen in Eemsdelta

Nu je deze pagina bezoekt heb je zeer waarschijnlijk plannen om binnenkort te gaan trouwen,... in de gemeente Eemsdelta. En als dat zover is dan merk je dat er best wel veel geregeld moet worden. Maar hoe? En wat en waar allemaal...?

"De melding van het voorgenomen huwelijk"

Allereerst moet je jullie trouwplannen melden bij de gemeente Eemsdelta. Dit heet in officiële termen: "De aanmelding van het voorgenomen huwelijk". Dat kan gewoon online. Dat scheelt dus weer een vrije dag opnemen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog allerlei vragen hebt aan de Gemeente Eemsdelta. In dat geval kun je de aanmelding van het voorgenomen huwelijk ook persoonijk in het gemeentehuis doen. Dan kun je op de juiste afdeling direct al jullie vragen stellen. Lees deze pagina nog wel even door, want wellicht krijg je hier al het antwoord op jullie vragen.  

De voorwaarden om te mogen trouwen 

 • Jullie moeten allebei 18 jaar of ouder zijn.
 • Je mag uiteraard niet al getrouwd zijn of een geregistreerd parterschap hebben met iemand anders.
 • Je mag niet trouwen met je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
 • Je mag niet gedwongen worden om te trouwen.
 • Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter. 

Trouwlocaties

Je mag in de gemeente Eemsdelta in principe overal trouwen. Uiteraard zijn er wel een aantal eisen en regels aan verbonden, maar daarover straks meer.
De huwelijksvoltrekking kan in 3 officiële gemeentelijke trouwzalen plaatsvinden. Dit geeft een officieel (en een beetje klassiek) tintje aan het trouwen. Zoals het vroeger was en eigenlijk nu ook nog wel een beetje. Deze 3 trouwlocaties van de gemeente Eemsdelta in de provincie Groningen zijn:

 • Het Raadhuis in Appingedam
 • De Raadzaal in Delfzijl
 • De Raadzaal in Loppersum

Zelf gekozen trouwlocaties in de gemeente Eemsdelta

Zoals het momenteel in de meeste gemeenten in Nederland betreft, mag je in ook in Eemsdelta "overal" trouwen. We hebben het tussen aanhalingstekens geplaatst want er zijn uiteraard wel enige regels en voorwaarden aan verbonden met betrekking tot veiligheid, hygiëne, overlast, faciliteiten e.d. Enkele voorbeelden daarvan zijn dat er geen parkeeroverlast bij de zelf gekozen trouwlocatie mag plaatsvinden. De hygiëne mag niet in het geding zin. dus moeten er bijvoorbeeld voldoende toiletten aanwezig zijn, de regels van geluidsoverlast mogen niet overtreden worden, er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar, de veiligheid voor de aanwezigen, omwonenenden, verkeer e.d. moet gewaarborgd zijn, etc. etc... Eigenlijk kun je dit rijtje met je eigen gezond verstand wel invullen.

Mochten jullie willen trouwen in een horecagelegenheid of een ander soort gelegenheid waar vaker huwelijken worden voltrokken en bruiloftsfeesten plaats vinden, dan zijn al dit soort zaken al wel gewaarborgd.

Trouwambtenaren in de gemeente Eemsdelta

Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand, ofwel een trouwambtenaar. Hiervoor bestaan 3 mogelijkheden:

 • Je kunt kiezen voor één van de trouwambtenaren die in dienst zijn van de Gemeente Eemdelta.
 • Je kunt een zelfstandig trouwambtenaar inhuren.
 • Het is ook mogelijk om een huwelijk te laten sluiten door een familielid, vriend(in), etc. Deze persoon wordt dan benoemd als trouwambtenaar voor één dag, voor één huwelijk. Informeer hier vroegtijdig naar, want hier komen nog wel een aantal zaken bij kijken. De schriftelijke aanvraag voor een willekeurig persoon als trouwambtenaar dien je uiterlijk 13 weken van te voren in te dienen bij het college van B en W.

De kosten van de huwelijksvoltrekking

Aan de voltrekking van het huwelijk zijn uiteraard kosten verbonden. Gemiddeld is dit in Eemsdelta tussen de € 475,- (ma-vrij) € 725 (za.) Maar het is ook mogelijk om kosteloos te trouwen in de gemeente Eemsdelta. Dit kan op maandagochtend tot 12.00 uur. Vraag hier eerst info over aan i.v.m. de voorwaarden. Doe dit tijdig, zeker als jullie al een trouwdatum in gedachten hebben.

De woonplaatsen in de gemeente Eemsdelta
In alle informatie over het trouwen in deze gemeente wordt telkens alleen de gemeentenaam genoemd. Maar mocht je zelf niet in deze gemeente wonen maar er wel jullie trouwdag gaan vieren, dan geven we je hier nog even een overzicht van alle dorpen en steden (alleen Dlefijl) in Eemsdelta:
Delfzijl, Wagenborgen, Bierum, Borgsweer, Farmsum, Holwierde, Krewerd, Meedhuizen, Spijk, Godlinze, Termunten, Termunterzijl, Uitwierde, Losdorp en Woldendorp. Verder vallen er ook nog een aantal kleine buurtschappen onder de gemeente Eemsdelta.

Meer informatie over trouwen in Eemsdelta

Gemeente Eemsdelta
Wilhelminaweg 14
9901 CM Appingedam
Tel: 140596
E-mail: gemeente@eemsdelta.nl

Trouwbedrijven gemeente Eemsdelta


Stalhouderij Biessum

Stalhouderij Biessum

Delfzijl
Atelier Van Hulsen

Atelier Van Hulsen

Zeerijp
Haar Effect

Haar Effect

Loppersum

Ook interessant


Dit zijn de taken voor jou als bruidegom

Dit zijn de taken voor jou als bruidegom

De mooiste decoratie voor een buiten bruiloft

De mooiste decoratie voor een buiten bruiloft

Veel gestelde vragen over Trouwen in de gemeente Eemsdelta

Dat is zeker wel mogelijk. Het gebeurd zelfs steeds vaker. Uiteraard zal niet iedere trouwlocatie op deze wijze werken. Vraag het gewoon. Nee heb je, ja kun je krijgen! Er zijn zelfs trouwlocaties en feestlocaties die juist op die manier als concept werken.

Ja, in Eemsdelta mag je overal, op iedere locatie trouwen. Dat is in bijna heel Nederland overigens zo. De trouwlocatie moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals hygiëne en sanitaire voorzieningen, veiligheid voor alle aanwezigen en omwonenden. geen verkeers- en parkeeroverlast, blijf binnen de regels van het toegestane geluid, kleedruimte voor de trouwambtenaar, etc. Vraag voor het trouwen bij je eigen huis of op iedere andere "vrije trouwlocatie", vroegtijdig toestemming aan om een teleurstelling te voorkomen.

Ja, een familielid, vriend(in), etc. mag het huwelijk sluiten in de functie van trouwambtenaar. Hij of zij wordt dan benoemd als trouwambtenaar voor één dag, en alleen voor jullie huwelijk. Regel dit vroegtijdig bij de gemeente, want er zijn nog wel een aantal regeltjes en papierwerk aan verbonden. Het aanstellen van een familielid of kennis als trouwambtenaar moet minimaal 13 weken voor de trouwdatum ingediend worden bij het college van B en W.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Drenthe

Volg ons op social media