Etiquetteregels tijdens de trouwdag

Wat is etiquette?

Etiquette volgens Van Dale: Het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen.
De kans is groot dat jij helemaal niets met etiquette hebt. Sterker nog... je weet mss helemaal niet wat het betekent. Heel logisch, want etiquette regels zijn toch wel een beetje ouderwets... stoffig en oubollig zeg maar. En toch zie je dat veel mensen het erg leuk vinden om enkele van deze stoffige regels als tradities voor de trouwdag toe te passen tijdens hun eigen bruiloft.
Op de een of andere manier geeft dat weer iets officieels aan deze bijzondere dag en ook voegt het gevoelsmatig iets toe aan de officiële betekenis van het trouwen.

Ouderwetse regels en gewoontes

We hebben diverse etiquette regels en oude gewoonten voor je op een rijtje gezet, in de volgorde van het verloop van de trouwdag. Stoor je niet aan de regels voor de man, de vrouw e.d. Daar doen we tegenwoordig gelukkig niks meer op uit. Maar binnen de etiquette regels was dat vroeger nog wel een dingetje.
 

het_huwelijksaanzoek

Het aanzoek: mag ik met ... trouwen?

Volgens de etiquette deed de man vroeger eerst een aanzoek aan zijn vriendin. Wou zij met hem trouwen, dan ging de man naar de vader van zijn vriendin om hem om de hand van zijn dochter te vragen. Maar dat hoofdstuk hebben we natuurlijk al lang achter ons liggen. m/v, m/m, v/v, etc... Maar dat neemt niet weg dat dit mooie ouderwetse regeltje nog prima uit te voeren is. Alleen wie nu bij wie de deur binnen stapt voor de hand van de dochter, zoon e.d... dat maakt uiteraard niks meer uit!

Sollicitatiegesprek

Een gezellige ontmoeting kon je dit vroeger bepaald niet noemen, een sollicitatiegesprek is misschien wel een betere omschrijving. De vader vroeg zijn aankomende schoonzoon de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter te onderhouden. Het onderwerp geld voerde daarom meestal de boventoon in dit gesprek. Als de man zich goed gedragen had en uit een goede familie kwam, had hij grote kans te mogen trouwen met zijn geliefde.  De aankomende bruidegom had nog een reden om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij zijn aankomende schoonvader. De vader van de bruid is namelijk degene die de bruiloft voor het grootste deel financiert. Na het gesprek tussen vader en schoonzoon was het tijd voor de ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting werden de huwelijkse voorwaarden besproken. Was dit allemaal rond, dan kon het paar trouwen.

Tegenwoordig wordt de etiquette niet meer streng nageleefd. Tenminste niet met dat soort regeltjes. Een meerderjarige heeft in Nederland helemaal geen toestemming van zijn of haar ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als de aankomende bruid of bruidegom voor de vorm de hand van zijn toekomstige levenspartner gaat vragen. Zo kan je tevens op een verrassende manier je ouders inlichten over het aankomende huwelijk.

dresscode_blacktie

Kleding-etiquette bij het trouwen

En van de echte stoffige regels van vroeger in de etiquette gaat over de kleding die de gasten moeten dragen. Draagt een bruid een lange witte trouwjurk dan dragen de vrouwelijke gasten een mantelpakje.
Draagt de bruidegom een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, zijn vader, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Vaak zie je ook wel dat het bruidspaar bepaalde kledingwensen heeft om hun feest een bepaald cachet of thema mee te geven. In dat geval wordt dat vermeld op de uitnodigingen.

Dresscodes bij trouwen

Dresscodes White tie of Dresscode Black tie is daar een voorbeeld van.  'Black Tie' betekent dat de heren in smoking worden verwacht en de dames in cocktail. 'White tie' betekent voor de heren een rokkostuum en voor de dames 'avondtoilet'.
'Tenue de ville' is minder formeel: een mooi donker driedelig pak en een mantelpak of jurkje is dan de keuze. 'Pink Tie' is het minst formeel, een ieder is vrij in zijn keuze, het maakt niet uit.
De moeder van de bruid heeft overigens de eerste keuze. De moeder van de bruidegom past haar kledingkeuze aan, net als de andere vrouwelijke gasten. Lees hier uitvoerig alle dresscodes >>

Etiquette rond het bruidsboeket

Het bruidsboeket wordt gekozen en betaald door de man. De bruidegom neemt het boeket mee als hij de bruid komt halen en hij geeft het haar persoonlijk. Het boeket wordt voor de huwelijksvoltrekking rechts en daarna links gedragen. Bij de huwelijksplechtigheid neemt een bruidsmeisje het bruidsboeket van de bruid over. Uiteraard kun je bij m/m, vr/vr e.d. zelf een invulling maken.

het_bruidsboeket

Corsages

De gasten die de hele dag op de bruiloft aanwezig zijn dragen corsages. De dames dragen de corsages links, vrij hoog richting schouder met het steeltje schuin omhoog. De heren dragen de corsage op de linker revers met het steeltje naar beneden. Voor de corsages worden afgestemd op het bruidsboeket.
De bruidegom draagt op de grote dag in zijn linker knoopsgat een bloem met het steeltje naar beneden. Traditioneel is dit een anjer, maar tegenwoordig is het meestal een bloem die voorkomt in het bruidsboeket.

De trouwringen

Katholieken dragen/droegen  in Nederland de trouwring doorgaans aan de linkerhand en protestanten aan de rechterhand.
Maar in andere landen zoals Oostenrijk en Italië dragen de katholieken de trouwring juist aan de rechterhand. In Spanje verschilt het zelfs per gebied. Het is dus niet slechts een geloofskwestie, maar het verschilt ook per land.
Bekijk hier de aanbieders van trouwringen in de provincie Groningen e.o. >>

de_trouwringen

De bruidskinderen

Bruidskinderen zijn onder te verdelen in bruidsmeisjes en bruidsjonkers. Twee bruidskinderen is het minimum, acht het maximale aantal.
De bruidsmeisjes worden ook wel strooistertjes genoemd. In hun mandjes zitten de bloemen of bloemblaadjes die ze tijdens het verlaten van de kerk of stadhuis het bruidspaar voor de voeten strooien. Bruidsmeisjes zijn officiëel de ongetrouwde jongere zusjes of nichtjes van de bruid. Officieel is het de bedoeling dat de bruidsmeisjes tijdens de huwelijksdag de bruid waar nodig terzijde staan. Tijdens de receptie nemen de bruidskinderen de cadeaus over die de bruid krijgt aangeboden. Volgens de regels is het tevens hun taak om een lijst bij te houden waarop precies staat welke gast welk cadeau heeft gegeven.

De bruidsjonkers treden op als partners van de bruidsmeisjes en hebben dezelfde taken. Als bruidsjonker wordt ook wel eens een iets ouder iemand genomen die ook de taak van ceremoniemeester op zich neemt.
De kleding van de bruidsmeisjes wordt aangepast aan de stijl en kleurstelling van de bruidsjapon. Voor bruidsjonkers is speciale kleding beschikbaar.

Wie wanneer waar

Bij binnenkomst van de trouwlocatie in de provincie Groningen lopen bruid en bruidegom voorop. De bruidegom loopt links, de bruid rechts. Zij worden dan achtereenvolgens gevolgd door de getuigen, dan de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daarachter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen link, de dames rechts.
Zodra het bruidspaar uit de auto of koets komt lopen de heren wederom links en de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen echter niet. 
Tijdens het feliciteren bij receptie of bruiloftsfeest staan de bruidegom en bruid nog steeds respectievelijk rechts en links. De ouders staan aan weerszijden van hun kind. Het kan ook zijn dan na het bruidspaar eerst zijn ouders volgen en daarna haar ouders.
De officiële volgorde van feliciteren is: eerst de bruid, vervolgens de bruidegom, dan de moeder van de bruidegom, de vader van de bruidegom, de moeder van de bruid en de vader van de bruid.

trouwen_groningen_wie_wat_waar

Etiquetteregels rond het trouwvervoer

De bruidegom stapt eerst in de trouwauto, trouwkoets e.d., dan volgt de bruid die dus rechts van hem zit.
Omdat de bruid na de huwelijksvoltrekking links van de bruidegom zit, stap de bruid als eerste in en schuift dan even om plaats te maken voor de bruidegom.De ceremoniemeester vertrekt als laatste, zodat hij zeker weet dat iedereen vertrokken is.
Als eerste auto rijdt de auto met het bruidspaar met bij hen twee kleine bruidsmeisjes die als bloemenstrooistertjes dienst doen. De auto voor het bruidspaar rijdt als laatste voor en gaat na het instappen pas voor aan de stoet rijden. In de tweede auto zitten dan twee bruidsjonkers links en twee bruidsmeisjes rechts. In de derde auto zit rechtsvoor de moeder van de bruidegom, linksvoor de vader van de bruid, rechtsachter de moeder van de bruid en linksachter de vader van de bruidegom. In de vierde auto zitten de getuigen.
In de volgende auto's de rest van de familie in volgorde van de rest van de gasten.

Trouwen in een kerk

Al voordat het bruidspaar bij de kerk aankomt hebben de gasten binnen plaats genomen. Volgens de etiquetteregels bij het trouwen zitten de dames links en de heren rechts. De ouders van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant, zoals hun zoon dat ook gaat doen en de ouders van de bruid nemen plaats aan de linkerkant, evenals hun dochter straks. mvmmvv
De bruidegom neemt dus rechts voor de bidstoel plaatst en de bruid links. Maar wordt de bruid volgens de mooiste etiquette-traditie die het huwelijk kent, weggegeven door haar vader, dan komt zij iets later binnen aan de arm van haar vader die haar brengt tot aan het altaar. 
De stoet vormt zich buiten op het voorplein van de kerk. Ze vormen een erehaag voor de bruid die, aan de arm van haar vader, de kerk binnentreedt. Ze wordt gevolgd door: de bruidskinderen, de bruidegom en zijn moeder, haar eigen moeder en de vader van de bruidegom, de grootouders, de getuigen en de rest van de genodigden.

Bij het verlaten van de kerk is de volgorde van de stoet als volgt: het bruidspaar gevolgd door de ouders van de bruid, de ouders van de bruidegom, de grootouders, de bruidsmeisjes en hun -jonkers, de getuigen, de familie en de vrienden.

trouwen_in_de_kerk

Het weggeven van de bruid

De vader van de bruid(egom) brengt zijn zoon of dochter dan naar de bruid-egom die bij het altaar of in het gemeentehuis staat te wachten op zijn of haar nieuwe levenspartner. 

De bruidstaart

De bruidstaart wordt meestal gegeten na de kerk of het stadhuis, in de tijd die rest voor de receptie begint. Volgens de officiële regels wordt er bij de bruidstaart champagne geschonken. De etiquetteregels zeggen ook dat de bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. Die zullen nu wel roepen dat er geen etiquette wordt toegepast😉
De trouwtaart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan. Zij steekt daartoe het mes in het midden van de onderste taart. De bruidegom legt zijn hand om de hare om haar te helpen. Ze kunnen een stuk uitsnijden en het samen opeten. 

Toast uitbrengen

Voordat de taart aangesneden wordt, kan er door de wederzijdse ouders een champagne-toast worden uitgebracht op het geluk van het kersverse bruidspaar. Volgens de etiquette brengt de vader van de bruid als eerste een toast uit, gevolgd door de vader van de bruidegom🥂

toast_uitbrengen_huwelijksfeest

Tafelschikking... zo heurt het!

Het bruidspaar zit in het midden van de tafel. De bruidegom zit aan de rechterzijde van de bruid. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. De plaatsen naast de ouders van het bruidspaar zijn voor de bruidsmeisjes en bruidsjonkers en de naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden volgens band en leeftijd geplaatst. In het geval dat de bruid of bruidegom geen ouders meer heeft worden hun plaatsten ingenomen door de oudere naaste familieleden of door getuigen.

De openingsdans:

De openingsdans wordt van oudsher uitgevoerd door de bruid en de bruidegom. Bij de tweede dans mogen de bruid en bruidegom met een ander dansen. De bruid kan dansen met haar vader, terwijl de bruidegom met de moeder van de bruid danst. De derde dans kunnen de bruid en bruidegom dan dansen met de vader en moeder van de bruidegom.
De openingsdans is officieel een foxtrot of een Engelse wals. Maar voor de etiquette is het dansen in bovengenoemde volgorde belangrijker dan de dans die gespeeld wordt.
Uiteraard kunnen jullie vooraf met de muziek bespreken dat jullie willen openen op jullie eigen nummer of een eenvoudig en kort nummer waar zelfs de ongeoefende bruidegom mee uit de voeten kan.

Tot zover ons lange verhaal over de etiquette. Ouderwets met al dat gedoe over bruid en bruidegom, maar dat moet je maar snel vergeten, want de etiquette is nu eenmaal uit een andere tijd dan waar wij nu in leven. Maar het kan echt leuk zijn om sommige gewoonten uit die etiquetteregels toch toe te passen. Veel plezier ermee. 😊🥰 😀😀 🥰🥰....

Leuke adresjes

Rozenhof Trouwringen

Rozenhof Trouwringen

al meer dan 40 jaar de specialist in trouwringen
Xsasa Bruidsmode

Xsasa Bruidsmode

Trouwjurken van diverse topmerken
Zeilschip Mars

Zeilschip Mars

Trouw en feestlocatie op het water

Ook interessant

Hoe bespaar je geld voor je bruiloft?

Hoe bespaar je geld voor je bruiloft?

Met deze bruidsmake-up straal jij de hele dag

Met deze bruidsmake-up straal jij de hele dag

Veel gestelde vragen over Etiquetteregels

Ja, er zijn zeker nog wel regels en gewoontes bij het trouwen. Bijvoorbeeld dat de dames niet volledig in het wit gekleed gaan naar de trouwerij of bruiloft. Bij het bruidspaar schuift de bruidegom eerst de ring om de vinger van zijn bruid. En heb je een homohuwelijk, dan bepalen jullie dat geoon lekker zelf!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Drenthe

Volg ons op social media